Twee eeuwen Visbuurt – Lezing (inmiddels verlopen).

Home » Nieuws » Twee eeuwen Visbuurt – Lezing (inmiddels verlopen).

Twee eeuwen Visbuurt – Lezing (inmiddels verlopen).

Deze lezing werd gegeven op:
21 maart 2018   19:30 uur
3 april 2018        14:00 uur

De Visbuurt in Den Helder, wie heeft er eigenlijk niet van gehoord. En heeft, of had meteen na de oorlog, er geen mening over. De Visbuurt, volkswijk nr. 1 van Den Helder.
In 1975 werd de naam Visbuurt pas officieel bij de vaststelling van het bestemmingsplan. Die naam was uiteraard al veel langer ingeburgerd, maar haar oude naam Nieuwstad was toen bij velen onbekend. Nieuwstad, haar naam die al twee eeuwen oud is. Twee eeuwen geschiedenis, van bloeiende havenstad tot verguisde woonwijk. Gesloopt en weer opgebouwd. Havenwerkers, vissers, en vletterlieden. Kerken, cafés en heel veel zelfstandige ondernemers. In de jaren zeventig van de vorige eeuw opnieuw bedreigd met sloop. Georganiseerd verzet en gerehabiliteerd, en daarmee toen het voorbeeld voor inspraak en stadsvernieuwing in Nederland. Een eindeloos verhaal.

Over de spreker
Ko Minneboo weet er ‘alles’ van. Het is de wijk waar hij is opgegroeid en die vanaf het begin mede door zijn voorouders is opgebouwd. In die jaren 70 was Ko bestuurslid van de Belangenvereniging Visbuurt. Door zijn werk bij RWS vertrok hij eind 1975 uit Den Helder. Al weer een aantal jaren terug in Den Helder neemt hij u, mede aan de hand van fotomateriaal en tekeningen uit de beeldbank van de HHV, mee naar een wellicht onbekende historie, maar hopelijk ook een feest van herkenning.

De-Visbuurt-Klein.jpg